Banner MIZ Gračanica

U Gračanici obilježen 25. maj – Dan odbrane Gračanice

Na spomen- obilježju u Bijelim Poljima, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježen je Dan civilnih žrtava rata grada Gračanica.

„Posjeta spomen obilježju civilnim žrtvama rata je samo mali dio onoga čime ćemo oživljavati sjećanje na njihovo postojanje i ponos što su živjeli među nama. Ne smijemo zaboraviti niti dopustiti da se ovakva zla ikada više ponove. Građani Graćanice su danas tužni ali i ponosni što su pobijedili u nametnutom ratu i što su iz njega izašli čista obraza. Uz odavanje počasti i poštovanja civilnim žrtvama rata iz našeg slobodarskog grada ide poruka mira, slobode, ljubavi i poštovanja drugog i drugačijeg ali i zavjet da nikad ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo“, rekao je Gradonačelnik prilikom svog obraćanja.

Prisutnim članovima porodica, delegaciji boračkih udruženja i Gradske uprave obratio se i glavni imam Medžlisa IZ Gračanica Smajo ef. Mustafić koji je naglasio da se ovakva mjesta moraju češće obilaziti i uz vjeru u bolje sutra, moliti Boga da se nikada nikome nešto slično ne ponovi.

Ukupan broj civilnih žrtava rata na području Gračanice iznosi preko 250 osoba, od kojih su neki trajno ostali invalidi.