Banner MIZ Gračanica

Tribina : 25 novembar, predavač dr. Amir Karić

O napadima na državu BiH

Medžlis Islamske zajednice Gračanica u povodu dana državnosti BiH upriličio je javnu tribinu na kojoj je prof dr. Amir Karić govorio o važnim datumima u historiji BiH, te o aktuelnim prijetnjama, opasnostima i rizicima kojima je BiH, posebno u njoj Bošnjaci, bivaju izloženi planski i na duge staze.
Puno je nekih važnih i prelomnih datuma u povijesti državnosti BiH. O nekima znamo više, o nekima manje. A da ih obilježavamo javno i ponosno je od velike važnosti, istakao je profesor Amir Karić.
U svom izlaganje profesor Amir Karić je govorio i o opasnostima i rizicima kojima se planski i sistematično izlaže BiH u cilju njene destabilizacije. Po profesoru Kariću to su:
1.Debosnizacija svijesti Bosanskih Srba i Hravata koja se sistematski provodi kroz ukidanje Bosanski iz imena gradova, sela, toponima i svega što je sadržavalo taj naziv. Debosnizacija se provodi i kroz stvaranje jedinstvenog kulturnog prostora Srba, te kroz kantonizaciju Bošnjačke svijeti.
-Bošnjaci polahko gube svijest o važnosti teritorije i neke dijelove BiH počinju dožavljavati kao da nisu BiH.
-prisutna je i pojava velikog broja politička stranaka koje su dominantno kantonalnog karaktera.
2.Druga opasanost kojoj je BiH izložena je Demografski kolaps koji se provodi kroz prirodni priraštaj i iseljavanje.
-Svijest o roditeljstvu se mora reafirmisati u BiH.
3.Treća opasanost koja prijeti BiH je euroskepticizam.
Neki centri uporno odvraćaju BiH od NATO-a i Euro-atlanskih integracija, govoreći da je to kršćanski svijet, da je to pred raspadom i niz drugih potuno neutemljenih priča. Istina je da su vrijednosti Euro-atlanskih integracija i vrijednosti BiH i svih religija, posebno islama.
4. I četvrata opasanost kojoj je BiH izložena i koja je vjerovatno i najpogubnija je sistemski pesimizam.
Narodi u BiH, posebno Bošnjaci, su izloženi u kompletnom javnom prostoru stvaranju stanja da je sve crno, da nema perspektive, a tome pogoduje ranije, dugoročna izloženost humanitarnoj pomoći i recidivi planske privrede. Danas to stanje hrane korupcija, lična i imovinska nesigurnost, hronično niske plate, pravna nesigurnost i nepovjerenje u vrijednosti obrazovanja.
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gračanica Smajo efendija Mustafić je pozvao da ono što možemo sami činiti i njegovanju svijesti o važnost čuvanja držanosti Bih činimo ne čekajući nikoga.
Najkvalitetniji odgovor koji možemo dati na sve napade i opasnosti kojima se BiH izlaže je da počnemo otklanjati sopstvene slanosti. Od BiH i nikada nesmijemo odustati.
Živjela Bosna i Hercegovina.