Banner MIZ Gračanica

Mevludska tribina za mlade s područja Muftiluka tuzlanskog

Tribina za mlade “U susret Resulullahu, a.s.” održana je u četvrtak, 14. novembra 2019. godine u Bosanskom kulturnom centru u Gračanici. Tribinu su organizovali Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog i Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Gračanica.

Ovo je već treća godina kako se organizuje mevludska tribina za mlade sa područja Muftiluka tuzlanskog, a u Gračanici se okupilo oko tri stotine mladih iz osamnaest medžlisa (Banovići, Brčko, Bijeljina, Bosanski Šamac, Gračanica, Gradačac, Janja, Kalesija, Kladanj, Modriča, Lukavac, Srebrenica, Srebrenik, Teočak, Tuzla, Vlasenica, Zvornik i Živinice).

Program je počeo učenjem ajeta Kur’ana Časnog koje je proučio Abdulah-ef. Hodžić, a u ime Medžlisa IZ-e Gračanica obratio se glavni imam Smajo-ef. Mustafić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju govorio o Muhammedu, a.s., koji je milost svim svjetovima i koji je obavezao starije i odgovornije u svome ummetu da na svakom koraku iskazuju milost prema mlađima. Onaj ko nije milostiv prema djeci i mladima udaljio se od Poslanika, a.s., njegove prakse i naravi, i milosti koju je Allah, dž.š., poslao s njim, kazao je muftja Fazlović, te je istakao vrijednost pobožnosti i morala kod mladih ljudi.

Dr. Mustafa Hasani, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, bio je predavač na tribini. Dr. Hasani je govorio o Muhammedu, a.s., kao uzoru svima. Istakao je neke od osobina Poslanika, a.s., koje su posebno važne u životu mladih, ali i ljudi svih generacija, kao što su obrazovanje, planiranje i doprinos zajednici u kojoj živimo.

Tribini su prisustvovali i glavni imami, imami i koordinatori za rad s mladima s područja Muftiluka tuzlanskog, a hor Medžlisa IZ-e Gračanica je izveo nekoliko ilahija. Moderator programa bio je Hamdija-ef. Islamović, a dovu je proučio hafiz Abdullah-ef. Kapo, koordinator za rad s mladima Muftijstva Tuzlanskog. Druženje mladih nastavljeno je nakon jacija-namaza, a za dobru organizaciju ove tribine pobrinuli su se i aktivisti Mreže mladih Medžlisa IZ-e Gračanica i njihov koordinator Abdulah-ef. Husić.