Banner MIZ Gračanica

Završna halka hadisa u Bijeloj džamiji

U petak, 27. aprila, poslije akšam–namaza u gračaničkoj Bijeloj džamiji upriličena je svečanost povodom završetka ciklusa halke Hadisa.

Naime, u proteklih nešto više od godinu dana u ovoj džamiji svakoga petka održavana je halka na kojoj su citirani, prevođeni i tumačeni hadisi iz čuvene zbirke hadisa Imama En – Nevevija. Ispred Muftijstva tuzlanskog ovoj svečanosti je prisustvovao dr. Sead-ef. Seljubac.

Na početku svečanosti moderator i jedan od voditelja halke Hamdija-ef. Islamović prisutnima je predstavio ovaj projekat o kome je opširnije kazivao i mr. Abdulah-ef. Husić – koordinator Mreže mladih Medžlisa Gračanica.

Prisutnima su se u svojstvu domaćina obratili Abdulah-ef. Hodžić, imam Bijele džamije, i Smajo-ef. Mustafić, glavni imam Medžlisa Gračanica, istaknuvši važnost ovakvih projekata kojima će Medžlis i glavni imam uvijek davati podršku.

Dr. Seljubac je u svom vazu govorio o sedam koraka kroz koje čovjek treba proći prilikom usvajanja onoga što nam Gospodar kroz Kur'an i Resulullah a.s. kroz hadise kazuju. Istaknuo je važnost da dok čitamo Kur'an i hadise Pejgambera a.s. budemo svjesni da se tada baš nama Gospodar i Njegov Pejgamber obraćaju.
Na kraju su mladi, nakon klanjanja jacija–namaza, nastavili druženje na platou ispred Osman–kapetanove medrese u Gračanici.

Hor Medžlisa je sa nekoliko ilahija uljepšao ovu svečanost.