Banner MIZ Gračanica

Tribina

 

U petak 11. 12. u prepunoj dershani Osman-kapetanove medrese u Gračanici održana je tribina na temu „Muslimani u Evropi-stanje i perspektive.“ sa predavačom dr. Amirom Karićem. Naslov tribine ujedno korespondira nazivu njegove knjige „Muslimani u Evropskoj uniji“ u kojoj se opisuje model uređenja odnosa države i religije te pitanja asimilacije i identiteta muslimana.

 

Ova knjiga nudi odgovore o asimilaciji i integraciji, te o tome kako sami muslimani, koji su druga ili treća generacija u Evropi, vide je kao svoju Evropu. Nudi odgovore da li i koliko Evropa mijenja svoj identitet i da li i kako se navikava na prisustvo muslimana.

 

Ne može se ignorisati činjenica da su islam i muslimani  u Evropi postali dio evropske društvene stvarnosti i, unekoliko, odrednica koja utiče na dalje oblikovanje evropskog identiteta ali i to da i sami proživljavaju i određene transformacije.

 

Posebno je interesantno pitanje Bošnjaka koji su dosta rano, od 20. stoljeća i dolaska austro-ugarske vlasti, prolazili iskustvo življenja pod nemuslimanskom vlasti i time baštine dragocjeno iskustvo, kako živjeti u Evropi i ostati musliman, kako sačuvati svoj identitet a integrisati se u evropske civilizacijske tokove.

 

Bošnjaci su autohtoni evropski muslimani i oduvijek su živjeli zajedno s drugim narodima i religijama, za razliku od nekih drugih sada evropskih muslimana ali nekako i najpodložniji gubljenju svog muslimanskog identiteta.

 

Amir Karić rođen je u Vranovićima kod Gračanice 23.03.1971. godine, gdje je pohađao osnovnu školu. Srednje obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu 1989. godine. Diplomirao je na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu, a magistrirao na temi „Panislamizam u političkom mišljenju Bošnjaka  u prvoj polovini 20. st.” na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2005. godine a doktorirao je također na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, 20. marta 2010. godine na temi „Drušveno-politički položaj muslimanskih zajednica u zemljama Evropske unije- slučaj: Velika Britanija, Švedska, Njemačka “.

 

Prvo radno iskustvo stekao je radeći kao imam, hatib i muallim na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik od 1989. do 1990. godine, a od 1997. do 2000. Godine, kao profesor radio je u Behram-begovoj medresi. U periodu od 2000. do 2013. godine obnašao je dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, kada je preuzeo dužnost rukovodioca Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH

 

Učestvovao je  na mnogim simpozijima i seminarima, a u okviru studijskih programa  2002. godine boravio je na univerzitetu  u Missouriju i 2004. godine na Cornell univerzitetu u Sjedinjenim američkim državama.

 

Autor je dvije knjige, desetine stručnih i naučnih radova, te nekoliko desetina recenzija, eseja i tekstova druge vrste. Nakon izbora u zvanje docenta na državno-pravnoj naučnoj oblasti, od 2011. godine je predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli a sada i vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

 

U proteklih deset godina bio je član nekoliko upravnih odbora privrednih društava, naučnih ustanova, ustanova kulture i sprtskih klubova, a od 2010. do 2013. bio je i član Sabora Islamske zajednice u BiH.

 

Smajo Mustafić