Banner MIZ Gračanica

Svečano otvorena džamija u Rašljevi

Svečanosti otvorenja džamije u Rašljevi (Gračanica) na području Medžlisa Islamske zajednice Gračanica u nedjelju 13. augusta prisutvovalo je nekoliko hiljada vjernika.

Svečanosti otvorenja džamije su prisustvovali reis ulema dr. Husein Kavazović, glavni imam MIZ Gračanica Smajo ef. Mustafić, predsjednik MIZ-a Admir dr. Brkičević, načelnik opštine Gračanica Nusret Helić, ministar u vladi TK Hasan Ferhatović, vijećnici, poslanici, te generali Sakib Mahmulji, Mustafa Polutak i drugi, kao i više istaknutih oficira i ratnih komadanata RABiH. O aktivnostima o izgradnji džamije prisutne je upoznao umirovljeni general Fikret Muslimović. A zatim su se obratili glavni imam i predsjednik MIZ Gračanica, zatim općinski načelnik Nusret Helić, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, istaknuti alim Mustafa prof. Spahić, te reisulema Kavazović koji je na svečan način primio ključeve novosagrađene džamije ustupivši ih potom donatoru iz Kuvajta gospodinu Abdullatifu el-Saeed-u koji je džamiju i otvorio.

Nakon obavljenog podne namaza mnoštvo okupljenih vjernika je nastavilo svoje druženje sa svoji domaćinima, džematlijana Rašljeve.

Inače, o počecima i toku izgradnje džamije ali i uopće o Islamskoj baštini, prošlosti i tradciji Rašljeve govori i posebna knjiga ovom prilikom objavljena i štampana, koju je priredio, mr. Edin Šaković, a izdao Bosanski kulturni centar.