Banner MIZ Gračanica

Svečano otvorena džamija u Korića Hanu

U gračaničkom naselju Korića Han u subotu 20. 08. 2022 god. je, u prisustvu velikog broja vjernika, svečano otvorena i vakufom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini proglašena novoizgrađena džamija.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice vojni u Bosni i Hercegovini muftija Hadis-ef. Pašalić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske (MIZ) zajednice Gračanica Smajo-ef. Mustafić, predsjednik MIZ Gračanica Admir Brkičević, imami, predstavnici grada i brojni drugi gosti.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Pašalić je naglasio da je džamija mjesto identiteta.

– Naši dušmani su toga svjesni pa su do temelja porušili stotine naših džamija, gdje god su to mogli u prethodnom ratu. Smatrali su da nema ni Bosne ondje gdje nema džamije. Džamija za njih više nije bila molitveni prostor, već identitarna razdjelnica, označitelj drugosti. Džamija je za naše dušmane postala i država i narod i vjera. Ona im je simbolizirala i Bosnu koju nisu željeli, i narod nad kojim će izvršiti genocid, i vjeru koju je trebalo konačno iskorijeniti u zamišljenom velikosrpskom svijetu. Nakon trideset godina, hvala dragom Bogu, mi smo uglavnom obnovili sve naše porušene džamije. Osnivamo nove džemate i gradimo nove džamije, kao što smo svjedoci danas ovdje – kazao je muftija Pašalić.