Banner MIZ Gračanica

Ratiš, završna dova

Na dovištu Ratiš jučer je održana završna dova za 2016. godinu, u prisustvu imama i predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Gračanica, Puračić i Srebrenik.

Prigodan vjerski program je započeo učenjem Mevluda i odabranih kur'anskih sura. Uslijedilo je obraćanje Smaje ef. Mustafića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Gračanica (kao ovogodišnjeg organizatora), koji je najavio gosta-predavača i predstavnika Muftijstva tuzlanskog – Sedin ef. Karića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Živinice. Poslije njegovog nadahnutog vaza pristupilo se učenju dove, a potom je klanjan podne namaz.

Uprkos veoma lošem vremenu i jakoj kiši, kao i dosta lošim pristupnim putevima do dovišta – ovoj vjerskoj manifestaciji je prisustvovao velik broj vjernika iz naselja podno Ratiša, kao i šire okoline.

Inače, dovište Ratiš baštini višestoljetnu tradiciju, još iz predislamskih vremena. U narodu je sačuvano predanje da su ovdašnji stanovnici, po osmanskom zaposijedanju Bosne, ponudili sultanu Fatihu da prime islam, pod uvjetom da im se dozvoli da zadrže tradiciju okupljanja na Ratišu – čemu je, sa careve strane, i udovoljeno. Dove se na ovome mjestu od tada uče svakoga ponedjeljka, od Jurjeva (6. maj) do Aliđuna (2. august). Ratiš je po tome specifičan u odnosu na ostala dovišta sjeveroistočne Bosne, jer drugdje su se dove održavale obično utorkom i u ciklusima (prve hefte po Jurjevu na jednom dovištu, druge hefte na drugom itd.).

Izvor: Gračanički glasnik