Banner MIZ Gračanica

Promovisana knjiga “Savremena politika na Bliskom istoku” u Gračanici

Promovisana knjiga “Savremena politika na Bliskom istoku” u Gračanici

Gračanica, 01. 11. 2023. 

U srijedu, 1. novembra 2023. u sali Osman-kapetanove medrese u Gračanici promovisana je knjiga, odnosno prijevod knjige sa engleskog jezika “Savremena politika na Bliskom istoku” koji su načinili Mr. Armin Šuvalić i Dr. hfz. Saudin Gobeljić (original: “Contemporary Politics in the Middle East” autorice Beverley Milton-Edwards), u izdanju Asocijacije Pro-Aktiva i Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli. 

Promotori su bili prof. dr. Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr. hfz. Saudin Gobeljić, jedan od prevodilaca ove knjige, te prof. dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog. Ono što vrijedi istaći jeste da je sala u Osman-kapetanovoj medresi bila popunjena do posljednjeg mjesta, i da je vladalo veliko interesovanje za promociju ali i za samu knjigu. Promotori su se pored tema koje ova knjiga obrađuje dotakli i aktuelne situacije na Bliskom istoku, istakavši kako ova knjiga na pojašnjava i detaljno opisuje cjelokupni razvoj situacije na tom području. 

Prof. dr. Amir Karić je istakao kako je prijevod ovog djela od velikog značaja, i da je ovaj udžbenik od posebnog značaja za studente politologije koji treba da upoznaju historijski razvoj odnosa na ovom području, te da kroz svojih deset poglavlja nudi temeljit uvid i da je neizostavan za sve buduće studente koji se budu bavili ovom tematikom. 

Prof. Mensur Husić je također istakao da je ova knjiga neiscrpan izvor za svakoga ko želi pobliže da upozna određene odnose među državama, nudeći cjelokupan razvoj od 1940-ih pa do današnjeg dana. Završnu riječ je imao dr. hfz. Saudin Gobeljić koji je zapravo ponajviše se fokusirao na knjigu, obzirom da su se prethodna dva promotora više fokusirala na aktuelna zbivanja na Bliskom istoku. Dr. Gobeljić je istakao kako je ovo djelo prvobitno izučavao tokom boravka na Katarskom univerzitetu, i da je to jedna od najzanimljivijih knjiga koje je u to vrijeme čitao jer ona govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. A ona to definitivno i jeste, jer sve što se danas dešava na ovom području svoje uzroke pronalazi nekada ranije, a sve što se nekada ranije dešavalo, svoje produkte i svoje rezultate ima upravo sada.