Banner MIZ Gračanica

Promocija knjige “Salim Šabić – čovjek vizije i misije”

Promocija knjige Hadži Salim Šabić – čovjek vizije i misije održana je u petak, 26. novembra 2021. godine u Bosanskom kulturnom centru u Gračanici.

Promociji su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mirza Šabić, članovi porodice rahmetli Salima Šabića, glavni imam i predsjednik MIZ Gračanica Smajo-ef. Mustafić i dr. Admir Brkičević, gradonačelnik Grada Gračanica Nusret Helić, glavni imami i direktori ustanova Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog, te brojne Gračanlije.

O ovoj vrijednoj knjizi koja osvjetljava život i djelo rahmetli Salima Šabića govorio je dr. Mustafa-ef. Cerić, reisul-ulema (1993-2012.), dr. Aziz-ef. Hasanović, muftija zagrebački i dr. Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Salim Šabić (1936-2001.), rođen je u Gračanici od oca Muhameda i majke Hasibe. Bio je ugledni obrtnik, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, predsjednik IO Medžlisa Zagreb, predsjednik Odbora za izgradnju Zagrebačke džamije, predsjednik Obrtničke komore Zagreb… Ostavio je neizbrisiv trag na vjersko-kulturni život muslimana u Hrvatskoj, a njegov doprinos demokratskim promjenama i procesima političkog organiziranja muslimana osamdesetih i devedesetih godina ima prvorazredan značaj.

Izdavači knjige Hadži Salim Šabić – čovjek vizije i misije su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis Zagreb. U njoj su četrdeset i tri autora te urednik dr. Aziz-ef. Hasanović, muftija zagrebački, iznijeli svoja sjećanja i poglede na život i djelo Salima Šabića, svako iz svog ugla i vlastitog iskustva.

Organizatori promocije bili su Muftijstvo tuzlansko u saradnji s Mešihatom Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlisom Islamske zajednice Gračanica. U ime organizatora prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Gračanica Smajo-ef. Mustafić, a u programu su učešće uzeli Abdulah-ef. Hodžić i hor Medžlisa Gračanica.