Banner MIZ Gračanica

Lejletu-l-Kadr

Povodom Lejletu-l-Kadra održani su us vim džematima programi sa djecom, polaznicima mektebske pouke. Jedan od ovih programa održan u prepunoj Šarenoj džamiji predstavljamo slikom i riječju.

Prisutnima se obratio glavni imam Smajo-ef. Mustafić i ukazao na značaj ove noći koja je počašćena posljednjom Objavom Kur'anom a koja se nalazi u mjesecu ramazanu koji je mimo Kur'ana počašćen i ostalim objavama. Zato je ramazan častan mjesec čija slava je dostigla vrhunac sa Kur'anom u kao i noć Lejletu-l-Kadra vrednija od 1000 mjeseci.

Ova noć je u nekoj neparnoj noći posljednje trećine mjeseca ramazana od kojih se preferira 27. noć. Ima mišljenja da ona može biti bilo koja noć zato je poželjno provesti cijeli mjesec ramazan u poačanom ibadetu uključujući i teravih-namaz koji je noćni namaz mjeseca ramazana.

Posebno je ukazano na važnost učešća djece u ovim programima jer su djeca naša najveća vrijednost, dragulji koje treba čuvati i oblikovati a upravo njihovo učešće u programima je jedan vid njihovog oblikovanja. Ovim se ukazuje na njihovu važnost a veliki broj prisutnih je podrška njima koja se u jednoj interakciji, dijete-roditelj, na najbolji način odražava na jačanje islamskih vrijednosti roditelja i islamskog odgoja djece, najboljeg odgoja koji se postiže Kur'anom Časnim kao putokazom i jasnim dokazom Jedinog pravog puta, koji jasno razlučuje dobro od zla.

Zato je propisan post u ramazanu, da povučeni od materijalnih i drugih prohtjevnih potreba kontempliramo, odnosno produhovljeno promišljamo o kur'anskim sagledavanjima smisla ovoga i budućeg života.

Ukazano je na važnost dove a posebno na dovu koja nam je došla od Poslanika, mir i blagoslov na njega, preko njegove žene Aiše, majke svih muslimana, neka je Božije zadovoljstvo snjom a u kojoj se kaže: ALLAHUMME INNEKE A'FUVVUN TUHIBU-L-A'FVE FA'FU ‘ANNI Allahu moj, Ti si Onaj što bez traga briše grijehe, voliš da brišeš grijehe bez traga, pa obriši mi grijehe tako da se i nezna za njih. Amin