Banner MIZ Gračanica

Hutba glavnog imama Bijele džamije Abdulah ef. Hodžić-a

Kao da je juče Ramazan počeo a evo smo ga već raspolovili, a za koji dan ulazimo u posljednju trećinu, pa trudimo se da nam svaka sekunda bude ibadet. U četvrtak nastupa i’tikaf, kao i dodatni noćni namaz. U našoj Bijeloj džamiji ćemo, ako Bog da, kao i do sada, u posljednjoj trećini Ramazana svaku noć klanjati po deset rekata. Noćni namaz počinje 45 minuta nakon teravih-namaza. Učit ćemo i specijalne dove. Prethodnih godina je džamija na noćnim namazima bila puna, pa molim sve džematlije Gračanice i svih džemata Medžlisa Islamske zajednice Gračanica da se odazovu, zajedno sa svojim imamima. Imami koji žele, mogu uzeti učešća u predvođenju noćnog namaza.

U posljednjoj trećini Ramazana je i Lejletul-Kadr, pa je to prilika da je stopostotno provedemo u ibadetu i sugurno ne propustimo. Ko bude klanjao svako veče po deset rekata, sigurno će potrefiti Lejletul-Kadr, pa će mu se računati kao da je 1.000 mjeseci, ili 84 godine, konstantno klanjao po deset rekata. Allahu ekber! Čak i bolje od toga jer je Lejletul-Kadr bolja od 1.000 mjeseci.

U posljednjoj trećini Ramazana nastojmo podijeliti po 1 KM svaku noć, pa će nam se računati kao da smo 84 godine svaki dan udjeljivali po marku. Još ako nam Allah, dž. š., bude računao kao 10 do 700 puta, onda možete zamisliti kolika je nagrada.

Svaku noć izgovorite 100 puta La ilahe illellah, estagfirullah, subhanallah, el-hamdu lillah, Allahu ekber, donesite salavat na Poslanika, s.a.v.s., pa će vam se računati kao da ste to činili konstantno 1.000 mjeseci ili 84 godine. Allahu ekber! Kakva blagodat, pa iskoristimo je jer ne znamo ko će živ dočekati Ramazan iduće godine.

Svako veče proučimo 3 puta suru Ihlas, pa ćemo, ako Bog da, imati nagradu kao da smo cijeli Kur’an učili svaki dan tokom 84 godine. I završimo današnju hutbu hadisom u kojem se kaže da je melek Džebrail rekao Poslaniku, s.a.v.s.: “Teško onom ko dočeka mubarek ramazan a on ga prođe a da nije uspio zaslužiti da mu budu oprošteni grijesi!“