Banner MIZ Gračanica

Džemat Doborovci

Džemat Doborovci su jedan od starijih džemata Medžlisa Islamske zajednice Gračanica. Prva džamija je sagrađena 1937. godine, a vjerski život prije toga se odvijao po mektebima, gdje se izvodila mektebska nastava i obavljali teravih-namazi. Na džuma-namaz se, najvjerovatnije, išlo u staru džakulsku džamiju. Prvi imam, koji se spominje, bio je neki iz porodice Buljubašić a zatim dolaze imami iz porodice Hamidović. Prvi imam porodice Hamidović bio je Rešid ef. koji je ostao na dužnosti oko 40 godina. Naslijedio ga je njegov sin Mehmed ef., koji je također ostao oko na dužnosti  40 godina.  Njega naslijeđuje također njegov sin Ibrahim ef. koji je bio na dužnosti imama sve do svoje smrti 1973. godine.

Poslije smrti Ibrahim ef.  prekida se niz imama porodice Hamidović a na dužnost dolazi Omer Ef. Ahmetović koji je bio njegov muezin. Obavljao je dužnost imama do 1987. godine, kada je penzionisan a zamjenjuje ga Jusuf ef. Mehuljić. Imamsku dužnost, u ovom džematu, je obavljao do 1991. godine nakon koga dolazi Muhamed ef. Ahmetović. Kao muallim postizao je značajne rezultate i često osvajao prva mjesta u mektebskim takmičenjima. Današnji glavni imam džemate je Semir ef. Huskanović.

Džemat je imao i svoje mutevelije a prvi poznati mutevelija je bio Bego Huskanović. Poznat je po tome što je zemlju koja je bila erar preveo na vakuf. Duži period dužnost mutevelije je obavljao Hašim Huskanović. Poslije, smjenjuju se mutevelije Mustafa Huskanović, h. Osman Mujić, Mujo Okanović a u posljednje vrijeme, mutevelija je Mustafa Džafić.

Džemat Doborovci je stabilan džemat, koji provodi mnoge uspješne akcije i spada u jedan od aktivnijih džemata. Specifičnost ovog džemata, za naše prostore, je tradicija i'tikafa, desetodnevnog osamljivanaja u džamiji tokom posljednjih deset dana mjeseca ramazana. Ovo je tradicija, osim Bijele džamije kao glavne džamije, i u džematu Sokolu.