Banner MIZ Gračanica

Džemat Gornja Orahovica II

Džemat G. Orahovica II je mlad džemat. Bio je u sastavu džemata G. Orahovica sve do 1998. godine, kada je osnovan novi džemat a već naredne godine pokrenula se akcija gradnje džamije na zemljištu koje su uvakufili Mujić Mehmed sa suprugom Fatimom. Džamija je dimenzija oko 16 X 12 m, sa suterenom i kubetom djeluje inponzantno i monumentalno. U svakom pogledu zadovoljava vjerske potrebe džemata. Gradnja džamije je trajala šest godina a radovi su privedeni kraju 2005. godine kada se krenulo u pripreme za njeno svečano otvorenje. Svečano otvorenje džamije bilo je 26. augusta 2006. godine

U novoosnovanom džematu dužnost imama je obavljao  Suljo ef. Ferhatović. Vjerski život se obavljao po postojećim mektebima Avdići i Džafići. Suljo ef. Ferhatović, 2003. godine odlazi u penziju a na mjesto imama, hatiba i muallima imenuje se Nihad ef. Mehinbašić. Nihad ef. je ostao na dužnosti imama do  februara 2008. godine kada prelazi na poslove vjeroučitelja. Na njegovo mjesto, dolazi Emir ef. Suljanović, koji je trenutno imam u džematu G. Orahovica II.

Kao mlad džemat morali su nastaviti dalje akcije u cilju komletiranja infrastrukture džemata. Tako su 2008. godine pokrenuli akciju izgradnje imamskog stana nedaleko od džamije. Akcija je uspješno provedena i stan već služi svojoj namjeni. Trenutno su u projektu izgradnje mesdžida u mahali Džafići. Projekat je krenuo u realizaciju 2011. godine i trenutno se radovi privode kraju.

Džemat ima oko 430 članova a oko 300 domaćinstava. Još uvijek muči muke mladog džemata ali su one prikraju i uz angažovanje vrijednih džematlija, džematskog odbora a posebno mutevelije i imama džemat će potpuno stati na noge i biti jedan od jačih džemata Medžlisa IZ Gračanica.