Banner MIZ Gračanica

Džemat Pribava

Dzemat Pribava je prigradski džemat  Medzlis iz Gračanica. Od centra grada je udaljen oko 3,5 km. Spada u kategoriju relativno mlađih dzemata. Putujući sprečanskom dolinom, Mehmed- beg Kapetanović Ljubušak u svom djelu „Istocno blago“ spominje selo Lohinju a ne spominje selo Pribavu. Na osnovu ovih podataak zaključuje se da Pribava još nije bila formirana kao naselje. Ljubušak je putovao sprečanskom dolinom se početkom 18 stoljeća. Poslije kraja prvog svjetskog rata dolazi do organiziranja prvog mekteba i stvaranje uvjeta za nastanak kako džemata, tako i naselja kao cjeline.

U potrazi za boljim uvjetima za život krajem 60. i početkom 70. godina dolazi do intenzivnijeg naseljavanja iz drugih mjesta u ovaj džemat. Važno je napomenuti da je znatan broj džematlija, bježeći ispred agresorske čizme utočiste našao u ovom džematu. Znatan broj je otišao u razne evropske zemlje dok su neki, a ima ih priličan broj, naprivili domove i stalno se nastanili u ovom džematu. Prvi pisani podatci o vjerskom životu datiraju iz 1921. godine kada su džematlije predvođene Jukan Šećom odlučile da proširuju mekteb.

Džamija je počela sa izgradnjom krajem 60. godina a proklnjala je 1974. godine. Tokom agresije na BiH džamija je pogođena velikim brojem četničkih granata iz različitih oruđa. Na džamiji je pričinjena velika materijalna šteta. Poslije rata džamija je renovirana i dovedena u funkcionalno stanje. Osim džamije, džemat je izgradio novu  vakufsku kuću. Džemat pribava broji oko 558 domaćinstva i ima oko 2500 stanovnika.

Nema pisanah tragova o prvim imamima u ovom džematu, ali po priči starijih džematlija, sjećaju se nekih starijih imama koji su obavljali imamsku dužnost u ovom džematu. Spominje se ef. Maočak, poslije njega neki ef. Džanan koji je pogino u drugom svjetskom ratu od partizanske granate. Poslije ovih imama na dužnost je dosao hfz. Husejn-ef. Alibegović koji je prilično dugo radio kao imam u ovom džematu, zatim dolazi Sabit Alihodžic koji takođe znatan broj godina radi kao imam u ovom džematu. Poslije Sabit-ef., kratko vrijeme,  dužnost imama obavljao je Muhibija-ef.  Nurikić. Iza, rahmetlije Muhibije-ef na dužnost imama dolazi Redžo-ef Fehrić koji takođe kratko radi u ovom džematu. Od 1974. godine za imama u ovaj džemat dolazi Alija-ef. Hodžić. Od 1993. godine na dužnosti imama u džematu Pribava je Amel-ef. Nurkić.