Banner MIZ Gračanica

Džemat Škahovica

Škahovica je jedno od dvadesetak naselja i mjesnih zajednica na području  općine Gračanica. To je relativno staro naselje, srednje veličine sa tipičnim  odlikama jednog bošnjačko-muslimanskog naselja. Nalazi se sjeverno od grada Gračanice, na udaljenosti 2-4 km. Mahale Škahovice se nalaze na blagim i osunčanim padinama južnih obronaka planine Trebave.

Vrlo detaljnu sliku izgleda naselja Škahovica, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, možemorekonstruisati na osnovu službenih popisa i drugih arhivskih dokumenata iz perioda austrougarske uprave. Prema popisu iz 1879. godine, Škahovica ima 49 kuća i 341 stanovnika, 1885. g. 50 kuća i 321 stanovnika, 1895. g. 74 kuće i 397 stanovnika i 1910. g. 91 kuću i 461 stanovnika. Na samom kraju 19. stoljeća, u Škahovici je bilo šest, potpuno formiranih mahala kao manjih tradicionalno-urbanih cjelina: Hasanovići, Strana, Gornja mahala, Avdići, Iljazovići i Čozalovo Brdo.Danas Škahovica ima oko 370 domaćinsava i 1500 stanovnika,  13 mahala i to Polje,Nurkići,Avdići,Iljzovići,Čozalovo Brdo,Centar,Okići,Smajlovići,Smajići,Delići,Softići,Ahmetagići i Okanovići.

Pouzdano se zna da je početkom 19 stoljeća u Škahovici postojao mekteb koji je za svoje potrebe (uzdržavanje) imao vakuf koji je ostvarivao prihode u iznosu od 200 kruna.Zgrada najstarije džamije u Škahovici je izgrađena 1936. godine i imala je drvenu munaru,a svećano otvorenje ove džamije je upriličeno naredne 1937 godine.Ova džamija je skoro 50 godina (uz određenu adaptaciju) bila centar verskog života u džematu Škahovica.Nova džamija u  džematu  se počela graditi 1984 a svečano otvorenje je bilo 1987 godine. Uz dogradnju abdesthane,gasulhane iučionice za mektebsku nastavu, džamija po svim zahtjevima  zadovoljava potrebe džemata.

Zbog svoje specifičnosti (geografske) u džematu postoje i dva mekteba i to u Avdićima koji je najstariji vjerski objekat u džematu i u naselju te Polje koji je novije gradnje sa svim potrebnim pratećim sadržajima; abdesthanom igasulhanom.Izgradnja ovog mekteba je trajala od 1998. pa sve do 2007. godine kada je i zvanično počeo sa radom.Danas se u ova dva mekteba obavljaju teravih namazi i povremeno klanja neki od dnevnih namaza.Prema kazivanju starijih džematlija u ovo džematu su službovali sledeći imami:Huska ef. Delić,Suljo ef. Mahmutović,hfz. Kasim ef Spahić,Mustafa ef. Mahmutović,Mustafa ef. Smajlović i sadašnji imam Almir ef. Džinić.Vjerski život u džematu se odvija bez nekih većih problema s nastojanjem da ga poboljšamo u svakom segmentu.