Banner MIZ Gračanica

Džemat Donja Lohinja

Džemat Lohinja je udaljen oko pet km od Gračanice u pravcu Tuzle. Danas ima oko 400 članova.Prema kazivanju starijih mještana, zajednički vjerski život se odvijao u mektebu. U njemu su se klanjala teravih-namaz i izvodila mektebska nastava.Za džemat koji je brojao 45 domaćinstava, ovaj mekteb je zadovoljavao minimalne potrebe. Vrmenom mekteb je dotrajao i postao neuslovan pa su džematlije, 1930. godine izgradili novi mekteb a u neposrednoj blizinu vakufsku kuću.Vakufsak kuća je srušena 1961. godine,kada je sagrađena druga, a mekteb je bio u upotrebi sve do 1988. godine.Prvi stalni imam u Lohinji bio je Mujkić Mustafa koji je službovao od  1930-1933. godine.

Imamsku dužnost, u ovom džematu su obavljali i hafiz Šestan, hafiz Nurija Spahić, kratko vrijeme Muhibija Topčagić a potom Alija Zaketović za čijeg vremena,1983. godine, počinje gradnja džamije koja je trajala u periodima  sve do 1989. godine. Uz džamiju je 1991. godine podignuta  37 m visoka betonska munara sa šerefom neobičnog izgleda.

U ratnom periodu 1992.-1995. godine džamija je nekoliko puta granatirana i znatno oštećena.Nakon rata pokrenuta je akcija adaptacije džamije, sanirana su oštećenja,izvršeni završni radovi i, 31.08.1996. godine organizovano svečano otvorenje džamije.Uz džamiju je izgrađena i nova vakufska kuća, kao i pomoćni objekat-gasulhana.

Džemat Lohinja ima i značajne vakufske posjede i to: 32 dunuma obradivog zemljišta i 40 dunuma šume.Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom.

Imamsku dužnost u ovom džematu od 1995. godine do danas  obavlja Zihnija Mehinbašić.