Banner MIZ Gračanica

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Nizom aktivnosti obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i na području Medžlisa IZ Gračanica.

U prepunoj Dershani Osman – kapetanove medrese, 28. februara poslije akšam – namaza, na tribini organiziranoj u povodu 1. Marta govorio je Nezim ef. Halilović Muderis. U svome nadahnutom i primjerima ispunjenom govoru, uvaženi Muderis je podsjetio na historijske činjenice koje su dovele do Referenduma kao i o događajima koji su došli poslije toga. Posebno je naglasio važnost da se u govorima koriste adekvatni termini koji oslikavaju stvarnu sliku onoga što se desilo našem narodu.

Pored tribine, Medžlis je bio organizator i trećeg po redu malonogometnog turnira „Dan nezavisnosti“ koji se igrao 1. marta u Sportskoj dvorani u Gračanici. Na turniru je učestovalo šest ekipa, pored ekipe Medžlisa još i reprezentacije Općine Gračanica, Policijske stanice Gračanica, Doma zdravlja Gračanica, Oružanih snaga i rprezentacija škola Općine Gračanica. Nakon završenih utakmica po grupama i finalne utakmice epitet pobjednika ponijela je ekipa Medžlisa IZ Gračanica.

Također, u džematima Medžlisa Gračanica u svojim hutbama imami su govorili na temu dana nezavisnosti a prije džuma namaza proučen je Jasin i dova za bosanske šehide.

Važno je naglasiti da su tokom svih ovih aktivnosti u akciji „Voliš domovinu istakni zastavu“ podijeljene zastavice Bosne i Hercegovine našim sugrađanima.