Komentari isključeni za Hidžretska nova godina: Svečanosti u “Šarenoj” i “Bijeloj” džamiji

Hidžretska nova godina: Svečanosti u “Šarenoj” i “Bijeloj” džamiji

Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema, s tim u vezi MIZ Gračanica organizuje nekoliko događaja za muslimane i muslimanke.

Najprije će u petak (29.juli) u Šarenoj džamiji biti upriličena centralna manifestacija sa prigodnim mevludskim programom i podjelom paketića za djecu. Svečanost počinje nakon klanjanja Akšam-namaza.

Dan poslije povodom nove 1444. Hidžretske nove godine će u Ahmed-Pašinoj/Bijeloj džamiji biti upriličena centralna svečanost. U subotu (30.jula) nakon klanjanja Podne-namaza.

Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, neka je Allah s njim zadovoljan, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda, neka je mir i spas Božiji na njega, iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, neka je spas i mir Božiji na njega.

Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je, neka je mir i spas Božiji na njega, napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Kontakt

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Gračanica

Ulica broj 39, 75000 Gračanica

Telefon: +387 35
Fax: +387 35

E-mail: info@mizgracanica.ba


© 2015 Medžlis Islamske zajednice Gračanica.
Sva prava zadržana.

Design by GOW.